Kiedy spacerujemy między półkami w markecie, kusi nas wiele przedmiotów, których nie mieliśmy na liście zakupów. Warto robić przemyślane zakupy spożywcze – poniżej kilka rad, jak kupować z rozwagą i zaoszczędzić.

Jak robić tanie zakupy spożywcze?

Według badań przeprowadzonych przez Główny Urząd Statystyczny gospodarstwa domowe w Polsce przeznaczają aż ¼ zarobków na produkty spożywcze. Żywność to jedna z podstawowych i najważniejszych kategorii w naszym budżecie – jedni chętnie na niej oszczędzają, inni zaś są skłonni wydać naprawdę dużo na produkty ekologiczne, bio czy fit. Warto bliżej przyjrzeć się zawartości naszego koszyka.

Przede wszystkim przygotujmy sobie listę zakupów – wynotujmy, czego naprawdę potrzebujemy. Można też ułożyć sobie tygodniowe menu, a lista powstanie niemal sama. Najtrudniej jednak zignorować promocje – kuszą nas obniżki i hasła reklamowe. Często wkładamy do koszyka produkty, których nigdy nie kupujemy, bo drugi produkt jest za pół ceny lub w wielopaku taniej.

Warto też zwrócić uwagę na produkty marek własnych, które dostępne są w sklepach danej sieci. Zwykle produkowane są przez znanych i popularnych producentów. Często nie zwracamy ponadto uwagi na datę ważności – jeśli kupimy produkty z krótką datą, bardzo prawdopodobne, że wyrzucimy je do kosza. Wybierajmy zaś te, na które jest akurat sezon – są wtedy świeże, zdrowe, ale i tańsze. Kalafior w zimie lub gruszki latem to nie najlepszy pomysł. I na koniec jeszcze jedna ważna zasada – nie wybierajmy się na zakupy, jeśli jesteśmy głodni. Wtedy zawsze kupujemy więcej…