Kiedy spacerujemy między półkami w markecie, kusi nas wiele przedmiotów, których nie mieliśmy na liście zakupów. Warto robić przemyślane zakupy spożywcze – poniżej kilka rad, jak kupować z rozwagą i zaoszczędzić.
Przede wszystkim przygotujmy sobie listę zakupów – wynotujmy, czego naprawdę potrzebujemy. Można też ułożyć sobie tygodniowe menu, a lista powstanie niemal sama. Najtrudniej jednak zignorować promocje – kuszą nas obniżki i hasła reklamowe. Często wkładamy do koszyka produkty, których nigdy nie kupujemy, bo drugi produkt jest za pół ceny lub w wielopaku taniej.
Warto też zwrócić uwagę na produkty marek własnych, które dostępne są w sklepach danej sieci. Zwykle produkowane są przez znanych i popularnych producentów. Często nie zwracamy ponadto uwagi na datę ważności – jeśli kupimy produkty z krótką datą, bardzo prawdopodobne, że wyrzucimy je do kosza. Wybierajmy zaś te, na które jest akurat sezon – są wtedy świeże, zdrowe, ale i tańsze. Kalafior w zimie lub gruszki latem to nie najlepszy pomysł. I na koniec jeszcze jedna ważna zasada – nie wybierajmy się na zakupy, jeśli jesteśmy głodni. Wtedy zawsze kupujemy więcej…